06|11 #DTV ENTHOUSIASTE PIONIERS GEZOCHT VOOR CHATTER

Binnen het regioproject Implementatie Zorgtechnologie is het project Chatter gestart. Chatter, een zelflerende robot, kan bewoners op de afdeling en hun familieleden helpen met het beantwoorden van vragen die zij hebben en zo zorgmedewerkers ontlasten. Chatter kan ook zonder smartphone worden ingezet.

Zorgmedewerkers beantwoorden tijdens hun werk veel vragen van bewoners en hun naasten. Deze vragen worden op allerlei momenten gesteld; tijdens de zorg, tussendoor op de gang, per mail of telefonisch. Het gaat om verschillende soorten vragen zoals welke welzijnsactiviteiten er die dag plaatsvinden, wat de weersvoorspelling is, wanneer het bezoek langskomt en of de dokter langs is geweest, of iemand goed geslapen heeft etc. Zorgmedewerkers beantwoorden deze vragen graag maar het kost hen extra tijd en het kan hen ook afleiden van andere werkzaamheden.

Zorggroep Elde Maasduinen is de samenwerking met het databedrijf Bright Cape aangegaan om samen Chatter te ontwikkelen. De eerste (onderzoeks)fase is reeds gestart op locatie VenLoene in Loon op Zand. Voor de volgende fasen worden twee andere organisaties gezocht die Chatter willen testen in de praktijk en op deze manier bijdragen aan de verdere doorontwikkeling.

Input van andere instellingen is van belang om de locatie- en organisatie gebonden inzichten te testen en op deze manier toe te werken naar een generieke oplossing. Hoe meer data (chatter dialogen) in Chatter verwerkt kunnen worden hoe beter het systeem zal werken. Samen kunnen we Chatter schaalbaar maken.

Is er vanuit uw organisatie interesse en vooral ook enthousiasme om mee te werken aan het Chatter project dan kunt u contact opnemen met Hanneke van der Meide, H.van.der.Meide@zgem.nl