24|09 BRABANT VINDT INSPIRATIE VOOR ZORGVERNIEUWING

Auteur: Leendert Douma

Kan regionale samenwerking het smeermiddel zijn voor het doorvoeren van innovaties in de zorg? En hoe pak je dat dan aan? Tijdens het inspiratie-event van BIZI (Brabant Implementeert Zorgtechnologie Innovaties), op 22 september in Vught, kwam een staalkaart aan oplossingen en ideeën voorbij. Die varieerden van de juiste mindset door werkgeluk, via handreikingen voor netwerksamenwerking tot hele praktische tips voor de implementatie van technologie. De belangrijkste conclusie? ‘We moeten het samen doen.’

“Dit gaat ons werk echt veranderen”, concludeerde Jacqueline Joppe, voorzitter van netwerk BIZI, tot slot. “Daarom is het goed als onze visie en waarden helder zijn. Deze dag heeft daaraan bijgedragen, niet alleen door abstracte inspiratie maar ook door praktische tips.”

Beetje pijn

Alleen de focus op de arbeidsmarkt lost de grote problemen in de zorg niet op. In de regio Noordoost Brabant was behoefte aan inspiratie voor nieuwe projecten om te werken aan capaciteitsproblematiek binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg. Een inventarisatie op de werkvloeren leidde tot een rapport dat binnenkort verschijnt en tot dit event. De aftrap werd verricht door inspirator Menno Lanting, auteur van onder andere ‘Uit het transformatiemoeras’. Hij hield Brabant voor hoe moeilijk het is om innovatief te denken binnen traditionele organisaties, laat staan netwerksamenwerken invoeren. “Laat het maar schuren, een beetje pijn doen”, aldus Lanting. “Dan zie je dat het waarde heeft.” Presentator van het event Jim Stolze nam het publiek vervolgens mee in de wereld van datagebruik en artificial intelligence (AI). Dat is helemaal niet eng en abstract, zo betoogde hij en raadde zowel beginners als doorgewinterde gebruikers aan om de gratis online Nationale AI-cursus te volgen. Die is er ook speciaal voor AI in de zorg.

Samen om tafel

In kleinere groepen werd ingegaan op het belang van bevlogenheid en werkgeluk als motor van creativiteit, op sociale cliëntbenadering en op ‘relatietherapie’ bij innovatie en continue verandering. “Eerst is er weerstand en chaos. Accepteer die chaos”, betoogde Michel Peters van Growtivity. Heel praktisch was de sessie over de organisatie van regionale samenwerking binnen de TZA (Technologie & Zorg Academie), net als die over verbeterpunten in de zorglogistiek door Dennis Moeke, lector logistiek & allianties aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Na de lector was het de beurt aan practor tech-adaptatie Sjors Groeneveld. Hij liet de verschillen zien in het omgaan met vernieuwingen tussen bestuurders en de werkvloer. Om dat in goede banen te leiden heeft hij samen met zijn studenten een handig bordspel ontwikkeld. En dat is eigenlijk wel symbolisch voor alles wat er op 22 september werd besproken:  als het gaat om (technische) vernieuwing, is het misschien wel het beste om gewoon samen om tafel te gaan zitten.