22|09 EVENT VAN INSPIRATIE NAAR INNOVATIE

Zorgorganisaties Noordoost Brabant werken aan capaciteitsproblematiek 

Een eerste impressie van een geslaagd event georganiseerd door BIZI. Zeventien organisaties uit de regio Noordoost Brabant waren vertegenwoordigd bij het event Van Inspiratie naar Innovatie CapaciTiJD voor en door technologie. Naast VVT organisaties betrof het ook ziekenhuizen, een eerstelijnsorganisatie, de werkgeversorganisatie en het zorgkantoor. 

Dagvoorzitter Jim Stolze, bekend als schrijver, tech-ondernemer en innovatiedeskundige verwelkomde samen met Jacqueline Joppe, bestuursvoorzitter bij Zorggroep Elde Maasduinen en lid van de stuurgroep BIZI, de deelnemers. In een volle, corona-proof, zaal in Vught gaven Menno Lanting en Jim Stolze een lezing. Lanting ging in op organisaties, leiderschap en innovaties. En Stolze nam ons mee in de wereld van AI. De groep ging vervolgens uiteen naar de diverse deelsessies.

Meer over geluk van de medewerker en bevlogenheid in het werk met Guy van Liemt, Executive Director bij Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO). In de gezellige ambiance van de pianobar vertelde Jorie Akkermans, Divisiemanager Gastvrijheid / directeur zorg en behandeling bij van Neynsel over de social trial, een experiment waarin met de deelnemers ontdekt wordt wat passende ondersteuning is bij hun behoeften. Het advies van Michel Peters, Partner bij Growtivity was: ‘Ga in relatietherapie’ over innoveren & implementeren. Eric Wolkotte, directeur van TZA vertelde over het regionaal samenwerken en de Technologie en Zorg Academie. Dennis Moeke, lector Logistiek en Allianties bij de Hogeschool Arnhem, had een sessie over zorglogistiek. Practor Zorg & Technologie bij het practoraat Tech@doptie van Rijn IJssel & ROC Nijmegen, Sjors Groeneveld gaf plenair een laatste presentatie over hoe zorgprofessionals aankijken tegen zorgtechnologie en wat er nodig is om er mee te kunnen werken. Voor eenieder was er een techn@doptiespel.
Parallel aan de sessies was een markt met diverse partijen die producten of diensten presenteerden. Deze waren afgestemd op basis van een behoefte inventarisatie onder zorgmedewerkers, cliëntondersteuners, behandelaren, bewoners en familie in de ouderenzorg intramuraal bij BrabantZorg, Zorggroep Elde Maasduinen en Laverhof. De leveranciers op de markt waren direct aan enkele behoeften te koppelen. Dit was op basis van een voorzet. Er zijn natuurlijk meerdere innovaties mogelijk. Martijn Rademakers vertegenwoordigde TONOS-Care, een planningstool voor mensvriendelijke Kunstmatige intelligentie voor de juiste zorg op het juiste moment. Sparckel presenteerde zich met, biodynamisch licht, een technologie die de kracht van natuurlijk daglicht evenaart. Tinybots met robot Tessa was uitgenodigd voor de behoefte aan repeterende reminder van een bepaalde handeling of actie. Laevo bracht verlichting met hun Exoskelet ter ondersteuning van de onderrug. De InMu zorgt voor momenten van rust en vreugde voor mensen die het nodig hebben. Esghro begeleidt organisaties in hun digitale transformatie en helpt met het inrichten van slimme werkplekken. Voor de begeleiding bij innovaties was Tech@doptie aanwezig om hier meer over te vertellen.
Sjors Groeneveld van Tech@doptie had een inspirerend verhaal én een spel voor zorgmedewerkers als begeleiding bij innovaties.

En nu?
Laten inspireren is leuk maar hoe geven we er een vervolg aan? De interesse werd geïnventariseerd, vrijwel iedereen vulde de evaluatie en next steps in. Input voor mogelijke nieuwe regionale projecten om te werken aan het verlagen van de werkdruk en het verhogen van capaciteit. Wordt vervolgd…